GENEL
Giriş Tarihi : 22-08-2023 12:58

Doç. Dr. Kardaş: Van’da petrol bulunması, kente her anlamda olumlu yansır

Gülay KUYUCU- Orhan AŞAN/VAN, (DHA)- ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın "Van'da petrol sondajı yapacağız" açıklaması kentte heyecan yarattı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdulaziz Kardaş, 1953 yılına kadar Van'daki petrol kaynaklarından istifade edildiğini, ama sonra terk edildiğini, Bakan Bayraktar'ın yaptığı son açıklamanın ise kendilerini mutlu ettiğini belirterek "Burada petrolün bulunması, işletilmesi Van'a her açıdan olumlu bir şekilde yansıyacaktır" dedi

Doç. Dr. Kardaş: Van’da petrol bulunması, kente her anlamda olumlu yansır
ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın ″Van'da petrol sondajı yapacağız″ açıklaması kentte heyecan yarattı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdulaziz Kardaş, 1953 yılına kadar Van'daki petrol kaynaklarından istifade edildiğini, ama sonra terk edildiğini, Bakan Bayraktar'ın yaptığı son açıklamanın ise kendilerini mutlu ettiğini belirterek ″Burada petrolün bulunması, işletilmesi Van'a her açıdan olumlu bir şekilde yansıyacaktır″ dedi.
Van YYÜ Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdulaziz Kardaş, tarihi kayıtlara göre Van'da 4 bölgede petrol olduğunu belirterek, kentte çalışmaların yeniden başlatılmasını istemişti. Osmanlı, Cumhuriyet ve Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) arşivlerinden yararlanarak Van'da madencilik  alanında yapılan çalışmaları kitaplaştıran Doç. Dr Kardaş, özellikle Osmanlı Devleti'nin son döneminde petrol madeninin önem kazanmasıyla birlikte İkinci Abdülhamid'in bizzat maden mühendisi Abdullah Kazım Efendi'yi Van'a gönderdiğini ve burada yapılan incelemeler sonucunda petrol bulunduğunu söyledi. Birinci Dünya Savaşı döneminde Van işgal edildiğinde Rusların buradaki petrolü kullandığını anlatan Doç. Dr. Kardaş, ″Cumhuriyet döneminde 1950'li yıllara kadar petrol çıkarılıp işletilmiş. Ancak o dönemdeki teknik gelişme iyi olmadığı için biri 122 metre, diğeri de 148 metre olmak üzere iki kuyu açılabilmişti″ dedi.
Kamuoyu.orgKamuoyu.org